Diskusná téma: Orgován meyerov

Miska

Jarek Servus 21.01.2015
Pěkně dokumentovaný vývoj, blahopřeji. Jen misku bych volil s lesklou glazurou a spíše zelenou nebo modrou.

tip

stano 10.12.2014
v prípade orgovánu odporúčam predpestovanie vo voľnej pôde, v miske hrubne kmeň pomaly.

Pridať nový príspevok

Pestuje a tvaruje Stanislav Talapka

Niekedy sa bonsaj môže stať aj z rastliny,  o ktorej by ste to nikdy nepovedali.  Na nasledujúcich fotografiách sa Vám pokúsim predstaviť  postup pri premene pomaly rastúceho kultivaru  Orgovánu meyerovho (Syringa meyeri  „Palibin“). Rastlina rástla pred vykopaním  asi 5 rokov v skalke bez špeciálnej údržby a tvarovania.

[1]  Marec  2006 - stav rastliny po  vykopaní a zasadení do kontajnera, priemer koruny cca  80 cm,  je v štádiu začiatku pučania listov.V skalke kopírovala povrch pôdy, tak bola aj zasadená do kontajnera;  je vidieť hustú korunu a pomerne zlé nasadenie hlavných konárov.

[2]  Rastlina bola dosť radikálne zrezaná, ostali zachované len kostrové konáre.

[3]  V priebehu pár  týždňov po reze dobre zareagovala a narašila aj na starom dreve.

[4]  Apríl 2008 - stav rastliny po dvoch rokoch  pestovania bez zásahu,  vytvoril sa základ budúcej koruny.

[5]  Zmenený náklon kmeňa, konáre boli skrátené a niektoré pomocou  drôtu upravené do budúceho, nového  tvaru.

[6]  September 2009 - presadená do menšieho kontajnera, zároveň bol odstránený najnižší konár a ďalší bol premenený na jin.

[7]  Apríl 2010 - orgován bol prvý krát zasadený do keramickej misky, výška cca 25 cm.

[8]  2010 - takmer ideálne parametre koruny v plnej vegetácii.

[9]  2011 - ak sa rastline na jar ponechajú kvetné puky, počas leta bohato kvitne a príjemne vonia. Jeho kvety nás tak "opantali", že sme ho na plagát našej nasledujúcej výstavy nafotili zo zadnej strany ... 

[10]  2012 - nešťastnou náhodou bola poškodená jeho miska, tak som ho musel provizórne presadiť do objemovo rovnakej, ale nie tak výrazovo a kompozične vhodnej ako bola pôvodná - musím hľadať niečo podobné ... 

Kontakt

bonsai-mt rfrastia@gmail.com